Allt fler uppnår allt högre åldrar. Idag utgör de 80 år och äldre ca en halv miljon, och i slutet av 2040-talet över 1 miljon. Andelen friska och aktiva äldre, oavsett ålder, är högre än någonsin. Emellertid ökar risken för funktionsned- sättningar och sjukdom, och ett stort antal i hög ålder (över 80 år) har bety- dande behov av stöd och hjälp.
En betydelsefull aspekt av äldres levnadsvanor är de vanor som kan kopplas till maten och måltiden, det kan handla om exempelvis livsmedelsval, måltids- mönster eller utformningen den dagliga måltidssituationen. Goda matvanor är bra för hälsan och välbefinnandet och är en förutsättning för att bibehålla hälsa . Att kunna påverka sitt eget val av mat utgör en central del i känslan av valfrihet och kontroll över tillvaron och för att bibehålla identiteten, trots hög ålder och "frailty". Kännedom om den enskildes preferenser och vanor rörande mat och dryck samt möjligheten för den äldre att efter egen förmåga vara delaktig och aktiv i beslut kring detta är därmed en förutsättning för god omvårdnad.
Tre lärare och forskare från Högskolan Kristianstad har i denna skrift samman- fattat det rådande kunskapsläget på området äldres mat- och måltidssitua- tion på ett lättillgängligt sätt. Kunskapssammanställningen utgör en del av projektet Aktivt Åldrande – individuellt anpassade måltidslösningar för hälsa och livskvalitet hos äldre finansierat VINNOVA i utlysningen "En hållbar innovativ livsmedelskedja som möter framtidens behov".