För att möta kraven hos anställda inom industrin för moderna datorbaserade produkter behöver utbildningsanstalterna ge studenter möjlighet att ta till sig av såväl fundamentala och långlivade teorier som de senaste teknikerna. Detta är dock inte tillräckligt. Storskaliga produkter kräver samverkan mellan grupper av utvecklare och detta faktum i sig självt sätter fokus på ytterligare utmaningar. Själva arbetsprocessen måste synkroniseras, kommunikationen mellan utvecklare måste vara effektiv, osv. För att förbereda studenter på även sådana utmaningar måste således utbildningsanstalterna dessutom anpassa undervisningen så att även arbeten i projektgrupper, kommunikation inom dessa, styrning av arbetsprocesser, förhållningssätt, mm, ges lämpliga utrymmen.
CDIO är ett världsomspännande innovativt utbildningsramverk för att producera nästa generation av ingenjörer. I fokus för detta står projektbaserade undervisningsformer. Speciellt bejakar man arbetsfaserna Concieve (C), Design (D), Implement (I) och Operate (O), där man via dessa utvecklar en produkt som ska ha tillräckliga inslag av svårighet och komplexitet för att efterlikna de utmaningar man har i utveckling av verkliga produkter. Bakgrunden till detta initiativ ligger en identifiering av ett signifikant problem i teknikindustrin där man sett att utbildning av ingenjörer mestadels utgår från teoretiserade problem. Man har alltså ett gap mellan utbildningen och teknikindustrins krav. Vidare kräver reell produktutveckling samarbeten i arbetsteam, där även detta poängteras som CDIO-synvinkel.
Detta bidrag har tre huvudsyften. Dels kommer det att presentera CDIO och begrepp som förekommer inom detta. Dels kommer exempel ges på en kurs i Software Engineering, som kan ses som särskilt CDIO- inspirerad. Kursen har i sin form tre år bakom sig, där stegvis utveckling gjorts speciellt med fokus på att förbättra arbetsprocessen. Inspiration för progression av kursen har tagits såväl från CDIO som från området för Software Engineering. Inspiration från Software Engineering bör ses utifrån de barnsjukdomar och mognadsprocesser denna fortfarande tämligen nya disciplin har bakom sig. Därför kommer även detta att belysas. Vidare kan materialet bakom detta bidrag även delvis ses som en sammanställning av tre på varandra följande konferensbidrag till internationellt hållna CDIO-konferenser.