Att stödja eller störa: En diskursanlaytisk studie kring pedagogers syfte med deltagande eller frånvaro i barns lek. Ett förändrat synsätt?
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Följande studie utgår från kvalitativa intervjuer med sammanlagt sex pedagoger, som analyseras och diskuteras utifrån två rådande diskurser i förskolan. Diskurserna som presenteras i studien behandlar den deltagande såväl den frånvarande pedagogen i barns lek. Studien behandlar ett historiskt perspektiv för att undersöka om och hur synen på barnet i dess lek har förändrats i samråd med läroplanens intåg i förskolan.
Det empiriska materialet sätts i relation till forskning utifrån diskurserna, och konsekvensen av de båda presenteras och problematiseras. Vår tanke är inte att framhäva den ena eller den andra diskursen, utan belysa två perspektiv där vi menar att det är av vikt att inte bara fundera kring vilket syfte pedagogen har, utan för vem detta syfte tilldelas. Resultatet tyder på att pedagogerna uttalar sig olika kring barnens lekkompetens i de två diskurserna.
Vidare vill vi poängtera att genom studerande utav intervjuer utifrån ett diskursanalytiskt perspektiv, lägger forskaren vikt vid vad och hur respondenten framhäver sina argument. Studien behandlar därför inte pedagogers förhållningssätt utan deras uttalande om detta. Vi hoppas att med denna uppsats kunna inspirera till samtal och diskussion kring de rådande diskurserna och dess konsekvenser.
Place, publisher, year, edition, pages
2013. , p. 52
Keywords [sv]
Lek, Deltagande, Frånvaro, Förskola, Styrdokument, Syfte, Pedagogers förhållningssätt, Diskurs
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hkr:diva-10053OAI: oai:DiVA.org:hkr-10053DiVA, id: diva2:596143
Educational program
Teacher Education
Presentation
2013-01-17, 15-321, Elmetorpsvägen 15, Kristianstad, 09:00 (Swedish)
Uppsok
Social and Behavioural Science, Law
Supervisors
Examiners
2013-02-132013-01-212021-06-11Bibliographically approved