Konflikter uppstår dagligen i en skolmiljö och ger upphov till känslor, reaktioner och missförstånd. Pedagoger behöver varierande arbetssätt för att arbeta kring konflikter. Skolans styrdokument (Lpo 94) samt den nya lagen om förbud mot kränkande behandling menar att skolan har som skyldighet att arbeta förebyggande mot konflikter.
Uppsatsens övergripande syfte är att utveckla ett arbetssätt för konstruktiv konflikthantering för pedagoger i skolan. Bilden som kommunikationsredskap ligger i fokus för arbetet med känslor tillsammans med eleverna. Även berättelser utgör en betydande del. Samlärandet spelar en viktig roll, det är klassen som ska fungera som ett pedagogiskt forum.
Vi använder oss av en kombination av kvalitativ datainsamling bestående av bildanalys, elevbildtolkning och semistrukturerade intervjuer samt stödjande fältanteckningar för att se hur bilden fungerar som ett verktyg för att kommunicera känslor. Vi vill också se den eventuella emotionella inverkan på eleverna.
Resultatet av vår undersökning visar att vårt arbetssätt, med hjälp av bilden som kommunikationsredskap, ökar elevernas förmåga att uttrycka känslor kring konflikter. Vi urskiljer också en större känslomässig medvetenhet hos eleverna.