Syftet med uppsatsen är att belysa och tydliggöra lärarens yrkesetiska ansvar och skyldigheter vad gäller anmälningsplikt vid misstanke om att ett barn misshandlas psykiskt eller fysiskt av sina vårdnadshavare.
I litteraturgenomgången redogör vi för ämnet relevant fakta – detta för att ge läsaren en så bred kunskapsbas som möjligt av det område som vi vill belysa.
Den empiriska delen av arbetet består av tre sammanställda intervjuer. Intervjuerna är gjorda med två lärare och en person som blivit utsatt för misshandel som barn. Med de två lärarna har vi talat om yrkesetik i skolan, och den känslomässiga såväl som den praktiska processen som det innebär att göra en anmälan om barnmisshandel. Med den tredje informanten har vi talat om betydelsen av stöd och hjälp från skolans sida för ett barn som blivit misshandlat. Den empiriska undersökningen ledde till slutsatsen att yrkesetiken är viktig att lyfta och diskutera kring i skolan, samt att kunskapen kring barnmisshandel och anmälningsplikten måste förbättras eftersom skolan kan spela en oerhört stor roll för barn som utsätts för misshandel.
Litteraturgenomgången och den empiriska undersökningen utmynnar i en diskussion där bl.a. vikten av kunskap kring och förståelse av alla aspekter av barnmisshandel som kan beröra en yrkesverksam lärare framkommer.