Syftet med denna uppsats är att med hjälp av en samling befintliga metoder och teorier studera de frivilligt publicerade miljöredovisningarna inom sulfatmassabranschen i Sverige.
De företag som studien baseras på är Stora Enso AB, SCA AB, Södra Cell AB och Rottneros AB.
Länsstyrelsen och den kommunala miljö- och hälsoskyddsnämnden, med hjälp av miljöskyddslagstiftningen, var de första som aktivt ställde krav på många företag att ta miljöfrågorna på allvar. Företag i Sverige som bedriver verksamhet och som behöver tillstånd enligt miljöbalken har i flera år varit skyldiga att lämna in en miljörapport till tillsynsmyndigheterna. Det finns idag ett stort antal internationellt publicerade riktlinjer och modeller för extern miljöredovisning.
Vår hypotes belyses med hjälp av agentteorin, analysmodellen, undersökningsmallen och Svante Beckmans 4N-typologi. Agentteorin uppfattar företagets styrnings och kontrollproblem utifrån ägarens, investerarnas och externa intressenters synvinkel. Analysmodellen består av 11 kategorier av miljöinformation som används för att klassificera miljöredovisningarnas innehåll. Undersökningsmallen svarar på till vem företagen vänder sig till i sin miljöredovisning och om företagen följer nationella och eller internationella rekommendationer. Svante Beckmans 4N-typologi avgör varför företagen miljöredovisar.
Sammanfattningsvis har vår studie visat att det har skett en positiv förändring av informationen i miljöredovisningarna inom sulfatmassabranschen under perioden 1995-2003.